Delta i årets Ti-Topper'n og registrer besøket ditt her

Valleråsen (ny i år)

Valleråsen Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Et av flere utsiktspunkt i Bymarka, Porsgrunn. Toppen ligger i nærhet til Årdalsåsen.

NB! Vi oppfordrer alle å ta denne turen etter kl 16.00, eller i helgene, grunnet parkeringssituasjonen på Moheim (les om parkering under)

Turbeskrivelse:

Fakta

Høyde: 197 moh

Lengde til toppen: 2.2 km (en vei)

Varighet: ca 45 min (en vei)

Passer for: Barn, voksne, senior

Adkomst og parkering

Fra Moheim ved Eidanger
Det er lov å parkere langs Moen (veien inn mellom Montér og «Misjon uten Grenser») så lenge det ikke parkeres til hinder for vanlig trafikk i området. Det foreligger en rettighet til 10 parkeringsplasser for allmennheten på området til «Misjon uten Grenser». Vær grei å ta kontakt med resepsjonen for å avklare om det passer å sette bilen på adressen (det er som regel ikke noe problem) Dette gjelder i kontortid mellom 08:00-16:00, mandag til fredag. Ellers kan plassen fritt benyttes. Dette bygget ligger vis-à-vis bygget til Montér/Jusk (litt forbi parkeringen til Montérbygget).

I tillegg er det mulig og sto på parkeringsplassen til Montér etter arbeidstid. Dvs etter klokken 17.00 på hverdager og etter klokken 15.00 på lørdager. Parkering før disse klokkeslettene vil som det framgår av skilt på parkeringen medføre borttauing «Overtredelser medfører borttauing på eiers regning»

Fra Kjølnes
Idretthallen på Kjølnes (avgiftbelagt man- fre kl 08:00 - 16:00)

Fra Hovenga
Bjerketvet ved Hovenga øst for Slottsbro. Egen turparkering.

Fra Bjørkedalen
Ta til venstre 400 meter før Flogstadtjenna og parkeringen til Fjerdingen. Liten parkering (4-5 biler) 180 meter inn fra Bjørkedalsveien. Merket med parkeringsymbol. Der du tar av fra Bjørkedalsveien står et lite turskilt (treskilt) på en stolpe. Fra der du parkerer går du videre rett fram og over den gamle jernbaneovergangen. Knapt 2 km til toppen.

Løype og terreng

Løype
Som nevnt er det flere utgangpunkt for en tur til Valleråsen (med eller uten Årdalsåsen) Den greieste vil være fra Moheim. Oversiktskartet nedenfor viser alle utgangspunktene og blåmerka stier i området. Turen til Valleråsen vil være noe enklere en til Årdalsåsen for de som er kjent med den toppen fra før.

Valleråsen sti Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Terreng
Mye fin sti, men det er stedvis bratt opp kneika syd for toppen.

Valleråsen sti Foto R. Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Rundløype
Valleråsen ligger i nærhet til Årdalsåsen, men en kombinasjon/runde kan være krevende.

Stigning-/ og lengemessig kan en hel runde i Bymarka være litt i overkant. Fra Moheim kan det anbefales å gå til Valleråsen først om enn velger å gå runden om Svinholtdammen dette i forhold skilting.

Bymarka kart

Bymarka Porsgrunn

Severdigheter

Bjørnehi
Ved Svinholtdammen - vest for Årdalsåsen, ligger et gammelt bjørnehi kun et titalls meter fra stien. Hiet ligger skjermet mellom bratte heng og er utformet som en hule i fjellet. Fra nordenden av dammen er det skiltet inn mot hula. Svinholtdammen kan være naturlig å passere om man velger å kombinere Valleråsen og Årdalsåsen.

Bjørnehi Bymarka Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Trimpost og utsikt

Trimpost
Trimposten henger på en furulegg ved siden av den store steinvarden på toppen.

Utsikt
Utsiktspunktet ligger helt syd på toppflata, akkurat der stien kommer opp fra sørsiden ca 100 meter syd for steinvarden.

Det er også et lite utsiktspunkt/rasteplass mot nordvest rett ned for varden. mot Porsgrunn i retning Vallmyrene - Hovenga.

Valleråsen utsikt Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Kart