Delta i årets Ti-Topper'n og registrer besøket ditt her

Valås

Valås utsikt Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Liten topp med plenty av utsikt. Mulighet for rundløype.

Fin gapahuk på toppen.

Turbeskrivelse:

Fakta

Høyde: 263 moh.

Lengde til toppen: 1,5 km

Høydeforskjell: 130 m.

Varighet: 20 min (en vei)

Passer for: Voksen, barn, senior

Adkomst og parkering

Utgangspunkt/Adkomst
Toppen av Lillegårdskleivene, ved gamle E18. Ta til venstre ved Circle K (Telemarksporten) ved Moheim på Eidanger, og følg skilting mot Langgangen.

Parkering
På toppen av bakken ved Lillegårdskleivene, ca 600 meter etter å ha passert overgangen av E 18, ligger en forholdsvis stor parkering inn på venstre side av veien.

Valås parkering R.G

Foto: Roger Gundersen

Løype og terreng

Løype
Fra Parkeringen på toppen av bakken ved Lillegårdskleivene, går den vanligste og strakeste veien til toppen. Det er godt skiltet og lett å følge stien til toppen.

Terreng
Lett stigende terreng, litt ”kvassere” mot slutten, men ingen slitsomme partier. Passende barnetur. Turen opp til Valås vil gå ganske kjapt unna for de fleste, og by på få problemer. Dette er en forholdsvis kort og lett tur, som for de sprekeste godt kan kombineres med en eller flere av ”våre” andre topper i Porsgrunn, f.eks Kattøya eller Årdalsåsen.

Rundløype (anbefales)
Det er mulig å ta turen opp til Valås som en rundtur rundt Sortilen. Hele rundløypa er på ca 5 km. Det er fine rastemuligheter ved Sortilen, men også ved Lannerdammen.

Valås Sortilen Foto Roger Gundersen

Sortilen. Foto: Roger Gundersen

Trimpost

Trimpost
Titoppkassa er lett å se - den henger ved utsikten, rett bakenfor benkene. Søk mot det høyeste punktet når du nærmer deg

Utsikt

Utsikt
Rett nedenfor toppen mot vest ligger Moheim og Eidanger i et flott skue, og det er lett å ta ut mange kjente steder i Porsgrunn herfra. Både i sør, vest og nord har man fritt utsyn. Her fanger du inn både skjærgården og havet utenfor og fjordarmene innover mot Langesund og Brevik. Samt deler av fjellheimen i Telemark, med Lifjell som den klareste innetier. Ved klarvær ser man også Gaustatoppen, nordøst for Lifjell.

Valås 2 Foto Roger Gundersen

Foto: Roger Gundersen

Kart